Όλοι έχουμε γνωρίσει ανθρώπους που είναι γεμάτοι αρνητικότητα και σκεπτικισμό, οι οποίοι πάντα έχουν δεύτερες σκέψεις και επικρίνουν τους γύρω τους. Ωστόσο, μόνο η θετική σκέψη και το θετικό mindset βοηθούν για να ανθίσουν παραγωγικές και εφαρμόσιμες ιδέες.   

Από τη Μία Κόλλια

Η θετική σκέψη είναι κρίσιμη για την επίτευξη των στόχων και των ονείρων μας στη ζωή και αν είμαστε πρόθυμοι να αφήσουμε τον εαυτό μας να ανοιχτεί σε νέους τρόπους σκέψης, μπορούμε να την καλλιεργήσουμε. 

Ας δούμε τι χρειάζεται για να καλλιεργήσουμε τη θετική σκέψη που θα μας οδηγήσει στην επιτυχία.

Να ενστερνιστούμε νοοτροπία ανάπτυξης.

Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε, είναι να υιοθετήσουμε μια νοοτροπία ανάπτυξης. Αυτή θα μας επιτρέψει να κάνουμε τα όνειρα που θέλουμε και θα μας ωθήσει σε νέα επίπεδα σκέψης.

Αντί να κρίνουμε τις εμπειρίες με όρους αποτυχιών και επιτυχιών, ας τις στηρίξουμε με ένα θετικό υπόβαθρο. Σίγουρα, θα έχουμε προκλήσεις και εμπόδια στην πορεία. Πρέπει να δεχτούμε όμως ότι όλα αυτά μπορούν να μας βοηθήσουν να εξελιχθούμε και να γίνουμε καλύτεροι. Αν μένουμε διαρκώς σε αυτά που έχουμε συνηθίσει και δεν κάνουμε καινούργια βήματα, θα βαλτώσουμε και θα χάσουμε την ικανότητα να οδηγηθούμε σε νέα επιτεύγματα. 

Οι άνθρωποι που αρκούνται στις βασικές τους ιδιότητες, ακόμη και αν αυτές είναι η ευφυΐα και το ταλέντο, δεν εξελίσσονται, αν δεν έχουν νοοτροπία ανάπτυξης. Πρέπει να καταλάβουμε ότι τα πάντα εξελίσσονται στη ζωή –και μαζί με αυτά και εμείς. Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για το πόσο έξυπνοι είμαστε, πώς φαινόμαστε στους άλλους ή τι θα γίνει αν κάνουμε ένα λάθος. Όλα αυτά είναι προκλήσεις που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξή μας.

Αν δεν πάρουμε ένα ρίσκο, δε θα κερδίσουμε κάτι.

Κάποιες φορές πρέπει να βγαίνουμε από τη ζώνη ασφαλείας μας –και τότε το μυαλό μας θα λειτουργήσει με μεγαλύτερη ευστροφία. Ως αποτέλεσμα, θα μάθουμε να κατευθύνουμε τον εαυτό σας σε νέα επίπεδα. Εκείνοι που αποτυγχάνουν να βγουν από τη ζώνη ασφαλείας τους συχνά καταλήγουν με άκαμπτη νοοτροπία. 

Η απροθυμία να αναλάβουμε ρίσκα εμποδίζει την πρόοδό μας. Συχνά, πρέπει να τολμάμε το κάτι παραπάνω. Αν φοβόμαστε ότι θα κάνουμε λάθη ή θα αμαυρώσουμε την εικόνα μας στα μάτια των άλλων, θα είμαστε μια ζωή στάσιμοι.

Αποδεχόμαστε τα λάθη μας και προχωράμε.

Μέρος της ανάληψης κινδύνων είναι να μπορούμε να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Καμιά φορά το λάθος μπορεί να λειτουργήσει ως σημείο άλματος προς κάτι νέο.

Οι καριέρες μοιάζουν συνήθως με τα γραφήματα του χρηματιστηρίου –πολλά σκαμπανεβάσματα υψηλής συχνότητας και αργή ανοδική τάση με την πάροδο του χρόνου. Δε γίνεται να μην κάνουμε λάθη. Αντί όμως να προσπαθούμε να τα κρύψουμε ή να τα δικαιολογούμε διαρκώς, ας σκεφτούμε τι καλό μπορούμε να κρατήσουμε από μια αρνητική εμπειρία και ας προχωρήσουμε μπροστά προς καλύτερες αποφάσεις.

Η περιέργεια μάς κρατάει διψασμένους για γνώση.

Ανεξάρτητα από το επίπεδο εκπαίδευσής μας, δεν πρέπει ποτέ να σταματάμε να μαθαίνουμε. Η δίψα για γνώση είναι κάτι που δεν μπορεί ποτέ να σβήσει και πρέπει να αποτελεί μια δια βίου αναζήτηση.

Όταν έχουμε απόθεμα περιέργειας, έχουμε και το «κλειδί» για να δούμε πέρα ​​από αυτά που έχουμε μπροστά μας, να ανακαλύψουμε για τι είμαστε πραγματικά ικανοί και να διατηρήσουμε τη νοοτροπία ανάπτυξης. Γιατί ποτέ, καμία «ποσότητα» γνώσης δεν είναι αρκετή για κανέναν άνθρωπο.

positive thinking related words

Να πώς η θετική σκέψη μάς στηρίζει στο δρόμο προς την επαγγελματική επιτυχία:

Γινόμαστε ευγνώμονες και χαιρόμαστε και με τις επιτυχίες των άλλων. 

Η ευγνωμοσύνη είναι το «κλειδί» της ευτυχίας. Πρέπει να θυμίζουμε συχνά στον εαυτό μας όλα εκείνα τα οποία έχουμε καταφέρει. Έτσι το μυαλό εξασκείται στο να εντοπίζει τα θετικά στοιχεία και αυτό, σταδιακά, γίνεται συνήθεια.
Επίσης, όταν αναγνωρίζουμε τις επιτυχίες των άλλων και χαιρόμαστε με αυτές, αποφεύγουμε τα συναισθήματα πικρίας που μπορεί να γεννιούνται και σιγά σιγά καταλαβαίνουμε ότι δεν χρειάζεται να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους, κάτι που μπορεί να μας αναστατώνει χωρίς κανένα όφελος και μάταια.

Αποφεύγουμε τα αρνητικά και τροφοδοτούμε τα θετικά.

Κατά κανόνα, αντικατοπτρίζουμε τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων από τους οποίους περιτριγυριζόμαστε. Λένε μάλιστα ότι ο κάθε άνθρωπος είναι ο μέσος όρος των πέντε ανθρώπων με τους οποίους περνάει τον περισσότερο χρόνο του.

Με τον ίδιο τρόπο, η νοοτροπία μας θα αντικατοπτρίζει τις πληροφορίες με τις οποίες την τροφοδοτούμε. Γι' αυτό είναι σημαντικό να τροφοδοτούμε το μυαλό μας με θετικές πληροφορίες σε καθημερινή βάση και να αναζητούμε τις θετικές επιρροές που μπορούν να μας βοηθήσουν να ζήσουμε καλύτερα και να εργαζόμαστε αποδοτικότερα.

Παραμένουμε υγιείς στο μυαλό και το σώμα.

Ας μην υποτιμάμε τη σημασία τόσο της πνευματικής όσο και της σωματικής ευκινησίας. Πρέπει να τα φροντίζουμε και τα δύο, γιατί η συνεργασία τους θα μας κρατάει σε εγρήγορση αλλά και συγκεντρωμένους. 

Όταν είμαστε σε φόρμα και υγιείς, κάνουμε περισσότερες θετικές σκέψεις και αυτό μας βοηθά στην καθημερινή μας δράση, που είναι απαραίτητη για να πετύχουμε τις προτεραιότητές μας. Όταν η ενέργειά μας είναι χαμηλά, είναι πολύ λιγότερο πιθανό να προσελκύσουμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Η ενέργεια ισούται με την ορμή, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική στις επιχειρήσεις. Έχει να κάνει με την ώθηση και την αντοχή να διαχειριζόμαστε τις καθημερινές μας προκλήσεις.

 

Category