Ο Χρήστος Σαρτζετάκης έγραψε τη δική του ιστορία τόσο ως νομικός όσο και ως πολιτικό πρόσωπο, αφού διετέλεσε Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε μια σημαντική περίοδο της χώρας. 

#politics #president #greekrepublic #politician 
Από τη Μία Κόλλια

Η παρουσία του μέσα και από τις δύο αυτές ιδιότητες υπαγορεύτηκε πάντα από την αίσθηση μέτρου, την προσήλωση στη νομιμότητα και το υψηλό αίσθημα ευθύνης στην άσκηση των καθηκόντων του. Σε όλη τη διαδρομή του, υπερασπίστηκε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, με κορυφαία στιγμή, που έχει γραφτεί στη συλλογική μνήμη, όταν ανέλαβε τη διεξαγωγή των ανακρίσεων για τη διαλεύκανση της υπόθεσης δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη. 

Έκανε το καθήκον του χωρίς να υποκύψει στις πιέσεις που δέχτηκε από την τότε πολιτική και δικαστική εξουσία. Υπόδειγμα ήθους, σταθερότητας, αποφασιστικότητας.

Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τίμησε το αξίωμα με ευσυνειδησία και προσήλωση στο Σύνταγμα, ιδιαίτερα κατά την ταραχώδη περίοδο 1989-1990, όταν οι εκλογικές αναμετρήσεις δεν έδωσαν απόλυτη πλειοψηφία σε κανένα κόμμα.

Η ακεραιότητά του ήταν οδηγός του στην υπεράσπιση της αλήθειας και της δημοκρατίας, με θάρρος και πείσμα, αφήνοντάς μας έτσι μια ηθική κληρονομιά που οφείλουμε να σεβαστούμε και να διαφυλάξουμε.

sartzetakis

Ο Χρήστος Σαρτζετάκης γεννήθηκε στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης το 1929. Ο πατέρας του ήταν αξιωματικός της Χωροφυλακής, καταγόμενος από τα Χανιά. Η μητέρα του, το γένος Γραμμενόπουλου, ήταν από το Σκλήθρο Φλώρινας, κόρη του Μακεδονομάχου Κοσμά Γραμμενόπουλου. 

Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Χρήστος Σαρτζετάκης εισήλθε στον Δικαστικό κλάδο το 1955. Με εκπαιδευτική άδεια, έκανε το 1965-1967 μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι στο εμπορικό δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Δίκαιο.

Το 1963, υπηρετώντας στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, έγινε και διεθνώς γνωστός ως ανακριτής της υπόθεσης πολιτικής δολοφονίας του βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη. Η γενναία στάση του αποτυπώθηκε στην ταινία «Ζ» του Κώστα Γαβρά.

Το 1968, επί δικτατορικού καθεστώτος, απολύθηκε από το Δικαστικό Σώμα και στη συνέχεια συνελήφθη δύο φορές, βασανίστηκε και φυλακίστηκε χωρίς δίκη, επί ένα περίπου χρόνο. Με την κατάρρευση της δικτατορίας αποκαταστάθηκε στην υπηρεσία του τον Σεπτέμβριο του 1974, με τον βαθμό του Εφέτη. Το 1981 πήρε τον βαθμό του Προέδρου Εφετών και το 1982, τον βαθμό του Αρεοπαγίτη.

Κατά την προεδρική εκλογή του 1985, ο Χρήστος Σαρτζετάκης προτάθηκε από το κόμμα του ΠΑΣΟΚ και εξελέγη από αυτό και τα κόμματα της Αριστεράς στις 29 Μαρτίου 1985 ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παραμένοντας στη θέση αυτή μέχρι τις 5 Μαΐου 1990. 
Κατά τη διάρκεια της θητείας του, με πανηγυρικούς λόγους, διαγγέλματα και μελετήματα, υπεραμύνθηκε της Ελληνικής Ιδέας και υποστήριξε επανειλημμένα και προς πολλές κατευθύνσεις τα ελληνικά εθνικά δίκαια. Έγινε γνωστός για τη δήλωσή του «είμαστε έθνος ανάδελφον» και για την αφοσίωσή του στην τήρηση του Συντάγματος.

Μετά το 1990 αποσύρθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη δημόσια ζωή, αν και αρθρογραφούσε τακτικά σε εφημερίδες.

Ο Χρήστος Σαρτζετάκης ήταν Επίτιμο μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Πορτογαλίας, Επίτιμος Διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Επίτιμο μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και μέλος επιστημονικών εταιρειών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έτυχε διαφόρων τιμητικών διακρίσεων και των ανωτάτων παρασήμων ξένων κρατών και είναι επίτιμος δημότης πολλών δήμων και κοινοτήτων της χώρας μας. Δημοσίευσε διάφορες μελέτες νομικού και πολιτικού περιεχομένου.

Στις 21 Δεκεμβρίου 2018, βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Είχε παντρευτεί την Έφη Αργυρίου και έχουν μία κόρη.

Ο Χρήστος Σαρτζετάκης έφυγε από τη ζωή στις 3 Φεβρουαρίου 2022, σε ηλικία 93 ετών, μετά από μακρά νοσηλεία στην εντατική του Λαϊκού Νοσοκομείου, όπου είχε εισαχθεί με πνευμονία.